5 minuten met...

Filip Dewulf

Filip Dewulf is een voormalig tennisspeler die in de jaren negentig het Belgische mannentennis met verve leidde en vertegenwoordigde. Zijn hoogtepunt was een halve finale op Roland Garros, waar hij de duimen moest leggen tegen de latere winnaar. Na zijn actieve carrière nam hij de pen op en acteert hij als verslaggever voor de krant Het Laatste Nieuws. Filip stak nooit onder stoelen of banken dat hij de Rouches een warm hart toedraagt sinds zijn jeugd. 

Sinds wanneer ben je Standardfan, en wat trok je aan?

Ik ben begin jaren ’80 supporter geworden van Standard omdat ze op dat moment de beste ploeg van België hadden en in dat team heel veel Limburgers meespeelden: Gerets, Daerden, Poel, Vandersmissen, etc. Ook de roodwitte tenue met de iconische Maes Pils shirts maakten een grote indruk op mij. Bovendien kon je zelfs via de televisie of de radio (op zaterdagavond volgde ik de matchen via de legendarische Clem Van Wonterghem op Radio 1) toch de waanzinnige sfeer proeven.

Wat maakt een avondje Sclessin zo uniek?

Zoals ik al eerder aangaf, neem daarbij ook nog dat er wel altijd iets te beleven valt bij  deze club. Hoge pieken en diepe dalen. Veel emoties, turbulente tijden, laat ons eerlijk zijn, een rustig seizoen zit er quasi nooit in. De onwaarschijnlijke loyaliteit van de supporters om dat een heel leven te dragen is dan ook ongezien in België, schat ik.

André Alves da Cruz

Wanneer woonde je je eerste wedstrijd bij?

We spreken over begin jaren ’80 en mijn vader was geen grote held als chauffeur. Hij zag het niet zitten om vanuit Leopoldsburg naar Sclessin te rijden maar wilde wel naar Club Luik aangezien dat vlak naast de afrit van de autostrade lag. Zodoende heb ik die eerste seizoenen als supporter enkel maar de Luikse derby gezien. Misschien dat ik al eerder naar Beringen-Standard ben gaan kijken. Ik woonde op vijf minuten van het stadion van Beringen en droeg de club dan ook wel in mijn hart.

Beste speler ooit gezien, en waarom?

Oei, dat is wel een heel moeilijke vraag. Toppers zoals bijvoorbeeld Simon Tahamata zag ik nooit live aan het werk. Ik ben wel een grote fan van Andre Cruz. Vista, Braziliaanse flair en techniek plus een schitterende vrije trap in de voeten. Wat een heerlijke voetballer was me dat, en hij slaagde er daarna nog in om een mooie carrière uit te bouwen bij Napoli en AC Milan. Pure klasbak.

Hoe ziet je ideale elf eruit?

Michel Preud’homme
Eric Gerets – André Cruz – Oguchi Onyewu – Dante
Frans Van Rooy – Guy Hellers – Guy Vandersmissen – Axel Witsel
Simon Tahamata – Michy Batshuayi

Invallers: Gilbert Bodart, Jelle Van Damme, Steven Defour, Sergio Conceição, Michael Goossens