5 minuten met...

Mario Bronckaerts

Mario Bronckaerts is de huidige voorzitter van La Famille des Rouches, en tevens president van de supportersclub in Tienen. Wanneer hij niet op Sclessin rondloopt is hij professioneel actief als militair.

Wat is je eerste herinnering aan Standard?

Mijn eerste herinnering waren de jaren van Gerets, Vandersmissen, Preud’homme, Sigurvinsson.. Ik was toen 6 jaar en vooral de truitjes (op die leeftijd) met Maes Pils en het stadion op TV spraken me enorm aan, waardoor ik Standard ben gaan volgen via TV. Door mijn jeugdige leeftijd kon ik op dat ogenblik enkel via TV…

Wat maakt Standard en Sclessin zo uniek in het Belgische voetbal?

De geschiedenis van de club, het charisma van de club, de mengeling van Frans- en Nederlandstaligen, voortgesproten uit de geschiedenis van de staalindustrie, maken deze club uniek. De supporters, trouw aan hun club, zijn vurig in die mate dat men dit soms kan vergelijken met zuiderse clubs, waarbij de manier van supporteren op een andere, unieke manier wordt beleefd dan elders in Europa. In België zijn weinig clubs met zo een grote aanhang in beide landstalen, in alle provincies. Niet alleen is dit merkbaar bij de abonnees, maar ook bij de fans zonder abonnement. Sclessin, de zogenaamde hel…, welk stadion in België doet beter wat betreft sfeer en aanwezigheid van fans, ook in slechte tijden? De cijfers spreken voor zich.

Sclessin, ten midden van de oude staatnijverheid, met zijn oude ovens uit een lang vervlogen tijd, zijn Terril, De Maas… Een uniek stadion op een unieke plaats met een unieke geschiedenis.

Wanneer woonde je je eerste wedstrijd bij?

Ik denk dat ik een 14 jaar moet geweest zijn toen ik mijn eerste wedstrijd van Standard heb bijgewoond. Met de bus van de supportersclub van Tienen, waar ik nu voorzitter ben. Het was een thuiswedstrijd tegen Club Brugge.

Beste speler ooit gezien, en waarom?

Mijn favoriete spelers waren Guy Vandersmissen en Gilbert Bodart, waarbij Guy jarenlang peter was van de club in Tienen.

Hoe ziet je ideale elf eruit?

Dit is een moeilijk vraag, want er zijn al zoveel spelers gepasseerd die wel passen in het ideale elftal. Velen van de jaren ’80, 90 zouden we in die ploeg kunnen zetten: Gerets, Vandersmissen, Wilmots, Goossens, Van Moer, Piot… teveel om op te noemen.  Om het te houden op een ploeg die er kop en nek bovenuit stak dat seizoen en nog zo lang niet geleden is : de type-ploeg van 2007/2008… deze dus, maar dan met een doelman type Preud’homme, Bodart of Runje.

 

Top, bedankt Mario!