5 minuten met...

Tommy Svensson

Tommy Svensson is een Zweedse voetballer die begin jaren zeventig één van de motoren was op het middenveld van Standard. Hij was een begenadigd voetballer die voor zijn transfer naar Standard bij het Zweedse Östers actief was. Met hen won hij de Zweedse Gouden Schoen. Later, als trainer van datzelfde Östers, won hij driemaal de titel. Tijdens zijn actieve spelerscarrière was hij ook international en speelde hij onder andere het WK van 1970.  In de jaren negentig werd hij bondscoach van Zweden en dirigeerde hij hen tot een derde plaats op het WK 1994 in Amerika.

 

Welke herinneringen heb je van je tijd op Sclessin Tommy?

Ik speelde voor de club tijdens de periode 1971-1973, en herinner me nog altijd hoe warm ik onthaald werd door mijn nieuwe ploegmaats en supporters. Jammer genoeg liet mijn moeder het leven in een auto-ongeval begin 1973, en moest ik daarna terugkeren naar mijn thuisland om mijn vader bij te staan in die moeilijke periode. Anders had ik wellicht nog vele jaren gebleven, want ik voelde me er echt in mijn sas!

Je speelde met enkele topspelers op Standard, maar wie stak er voor jou bovenuit?

Ik had inderdaad heel veel sterke ploegmaats, waarvan de meesten deel uitmaakten van hun nationaal elftal. Maar diegene die de meeste indruk op me maakte is en blijft Christian Piot. Hij was echt één van de beste keepers ter wereld, had bovendien een heerlijke persoonlijkheid en is een echte vriend.

Herinner je je nog bepaalde wedstrijden als Rouche?

Wel ik herinner me er eigenlijk wel veel. Maar sommigen steken er echt wel bovenuit: de Europese kwartfinale in Milaan tegen Inter (nvdr. 08.03.1972, 1:0 verlies in de slotminuten), een 4:0 thuiswinst tegen Anderlecht met zo’n 36.000 fans in het stadion (nvdr. 10.10.1971 met twee doelpunten van Roger Henrotay, alsook goals van Cvetler en Takac), 2 bekerfinales op de Heizel, en een oefenmatch tegen het FC Santos van wonderkid Pele (nvdr. 06.03.1973). Maar zoals ik zei er waren zoveel sterke wedstrijden waaraan ik terugdenk.

We spreken vaak over de magie van Sclessin. Jij was één van de spelers van een generatie die die reputatie opbouwde. Wat betekent die magie eigenlijk?

Ach, op Standard spelen was gewoonweg speciaal in dat oude (en niet altijd propere) stadion. Onze fans waren enorm enthousiast, en onze tegenstanders hadden schrik om naar Sclessin te komen denk ik. We voelden ons echt onoverwinnelijk!

Indien je je ideale opstelling moet maken met spelers met dewelke je speelde tijdens je ganse carrière, hoe zou die eruit zien?

Ik denk niet dat veel Rouches op de hoogte zijn van het Zweedse voetbal, dus laat me toe me te beperken tot mijn carrière in België:

Christian Piot – Jacky Beurlet, Leon Jeck, Nico Dewalque, Jean Thissen – Tommy Svensson, Wilfried Van Moer, Louis Pilot – Leon Semmeling, Roger Henrotay,  Sylvestre Takac. Maar dit is zo’n moeilijke vraag want we hadden ook Leon Dolmans, Christian Labarbe, Ludo Cvetler en op het einde van mijn carrière de jonge Eric Gerets!

 

Tack Tommy!