5 minuten met

Victor Wegnez

De Belgische hockey-speler Victor Wegnez is één van de meest talentvolle spelers in België. Ondanks zijn jeugdige leeftijd won hij al de Belgische titel met zijn ploeg en behaalde hij met de nationale elf het EK in Antwerpen (2019) en won hij het WK in Indië (2018).

Wat is je eerste herinnering als Standardfan?

Mijn eerste herinnering speelde zich noch af in het stadion, noch voor de televisie, maar wel gekluisterd aan de radio. Ik moet zo’n 6 à 7 jaar oud geweest zijn toen ik steevast naar Thierry Luthers luisterde toen hij de wedstrijden van Standard  becommentarieerde. Een andere herinnering die steeds terugkomt is dat doelpunt van Sinan Bolat op Sclessin tegen A.Z. Alkmaar.

Waarom is onze club zo uniek (in België)?

Om Standard te begrijpen moet je gewoonweg eens een wedstrijd bijwonen. Telkens een tegenstander binnenstapt beseffen ze waarom Standard een andere club is. De passie die de fans uitstralen is gewoonweg uniek in België. De supporters geven hun spelers vleugels. Het is ook die werkersmentaliteit die me zo aanstaat. Natuurlijk zien wij ook graag voetbal, maar de fans houden van spelers die hun truitje nat maken. Ondanks dat de resultaten er niet altijd waren, lieten de supporters hun ploeg nooit in de steek. Europees kan je de club wellicht best vergelijken met het Franse Olympique de Marseille. Ook daar is de sfeer opperbest, en zijn de fans gek van hun club.

Oguchi Onyewu
(c) Robert Absolonne

Wat was de eerste wedstrijd die je bijwoonde op Sclessin?

Mijn eerste wedstrijd was zowaar een classico!!! Het was een Standard v Anderlecht in 2004. Ik denk dat het ergens in november of december was (nvdr. 10 november 2004) want het begon koud te worden. Standard won met 1:0 (nvdr. doelpunt van Sérgio Conceição), en ik denk dat het drie jaar geleden was dat de Rouches nog wonnen, want mijn vrienden zeiden dat ik geluk bracht.

Beste speler ooit gezien, en waarom?

Aangezien ik nog redelijk jong ben heb ik de vroegere generaties met ondermeer Preud’homme of Gerets nooit aan het werk gezien. Maar ik was er wel bij toen een nieuwe generatie opstond en de twee titels won. Het niveau van Witsel, Defour en Jovanovic was toen van uitzonderlijk hoog niveau. Het is wel jammer dat spelers met het DNA van de club na hun uitstap in het buitenland terugkeren naar België om voor Anderlecht te spelen. Voor ons als supporters is dat iets wat niet echt door de beugel kan. Zeker omdat die spelers zo belangrijk waren voor de club. Verder was ik ook fan van de Amerikaan Oguchi Onyewu. Hij was dan misschien wel niet van het niveau van een Witsel, maar met zijn fysiek imponeerde hij heel wat tegenstanders.

Hoe ziet jouw ideale elf eruit?

Zoals ik al eerder aangaf is dit niet de gouden elf uit de ganse geschiedenis, want ik volg de Rouches pas van de jaren 2000. Niettemin kom ik toch tot volgend elftal:

Doelman: Sinan Bolat
Verdedigers: Mohamed Sarr – Oguchi Onyewu – Marcos Camozzato
Middenvelders: Axel Witsel – Steven Defour – Sérgio Conceição – Marouane Fellaini
Aanvallers: Milan Jovanovic – Dieumerci Mbokani – Mehdi Carcela