Jean Capelle

icon-matches

248

Wedstrijden

icon-minutes

22.309

Minuten

icon-ball

238

Doelpunten

icon-cup

0

Trofeeën

Voetbal is uiteindelijk niets meer dan een spel. En wanneer je het speelt heb je dus veelal een winnaar, en tevens een verliezende partij. Maar net zoals winst niet mag leiden tot arrogantie, mag verlies ook niet aanleiding geven tot wanhoop.

– Jean Capelle

Spitsen, ze blijven een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt. Zoekend naar dat kleine gaatje om de doelman te verslaan. Wachtend op dat ene moment om toe te slaan. Op Sclessin liepen er de voorbije jaren enkele ware toppers rond. Denken we maar aan Milan Galic, Erwin Kostedde, Horst Hrubesch of Marc Wilmots. Allemaal kleppers die menig supportershart sneller hebben doen kloppen.

Voor de eerste echte topaanvaller die te bewonderen viel op Sclessin, moeten we echter bijna negentig jaar terugkeren. We schrijven 24 november 1929, wanneer een toen amper 16-jarige Jean Capelle zijn debuut maakte voor de Rouches als linkshalf tegen het toen sterke Beerschot. Het zou het begin worden van een knappe carrière bij Royal Standard Club Liégeois.  En ja, natuurlijke vierde de jonge Jean zijn debuut met een doelpunt.

De aanvaller, die door de lokale pers als “l’Artiste” werd beschreven zou uiteindelijk niet minder dan 238 doelpunten scoren in 248 officiële wedstrijden in de Belgische “Eere Afdeeling”. Ook als international toonde hij zijn kunsten. Jean Capelle maakte zijn internationaal debuut op 17-jarige leeftijd tegen Nederland, en scoorde uiteindelijk 19 doelpunten in 34 wedstrijden voor de Rode Duivels.

Het was op een boogscheut van Sclessin, in Ougrée, waar Jean geboren werd in 1913, op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Op 12-jarige leeftijd ondertekende hij zijn eerste, en tevens enige, aansluitingskaart voor het lokale Royal Standard Club Liégeois. De immer sportieve Jean was een bezige bij. Wanneer hij niet studeerde aan het college Saint Servais, waar de club in 1898 werd opgericht, was hij altijd wel ergens te vinden op een sportveld. Was het niet met voetbal, dan kon je hem vinden op het tennisveld of in het zwembad. Maar het zou uiteindelijk in het voetbal zijn dat hij een straffe carrière zou uitbouwen.

Ook naast het veld was Jean een opmerkelijk, en succesvol, persoon. Welbespraakt, werelds en open van geest zou de man het uiteindelijk schoppen tot een bekend en succesvol advocaat aan de Luikse balie. Hij werd tevens geregeld uitgenodigd om conferentieste geven over zijn voetbalcarrière of over zijn verre reizen, iets wat in die periode uitzonderlijk was. “Voetbal is uiteindelijk niets meer dan een spel. En wanneer je het speelt heb je dus veelal een winnaar, en tevens een verliezende partij. Maar net zoals winst niet mag leiden tot arrogantie, mag verlies ook niet aanleiding geven tot wanhoop.” Het schetst het karakter van de gentleman die Jean Capelle was.

Zo vriendelijk hij was naast het veld, zo dodelijk was hij eenmaal de wedstrijd op gang werd gefloten. Gedurende dertien seizoenen zou hij de verdediging van de tegenstanders terroriseren. Altijd strevend naar het volgende doelpunt, leidde dat tot enkele opmerkelijke statistieken. Zo scoorde Jean maar liefst 39 maal twee doelpunten in één wedstrijd, 13 maal drie doelpunten, 8 maal vier doelpunten en tot slotte 1 maal vijf doelpunten.

Het is dan ook niet verrassend dat Jean Capelle nog steeds geldt als beste topschutter aller tijden!

Geboorte: 26 oktober 1913, te Ougrée
Overlijden:
20 februari 1977, te Luik
Nationaliteit: 
België
Aangesloten bij Standard: 13 november 1925 – 30 september 1960
Trofeeën met Standard: 0
Internationale selecties / doelpunten: 34 / 19

Carrière

Jeugdopleiding

1925 – 1929

Royal Standard Club Liégeois

A-kern

1929 – 1944

Royal Standard Club Liégeois

Statistieken

Wedstrijden

Belgisch kampioenschap
Beker van België
Ligabeker
Europees

246
2
N/A
N/A

Doelpunten

Belgisch kampioenschap
Beker van België
Ligabeker
Europees

238
0
N/A
N/A