Roger Claessen

icon-matches

227

Wedstrijden

icon-minutes

20.451

Minuten

icon-ball

160

Doelpunten

icon-cup

4

Trofeeën

“Sinds het vertrek van Roger Claessen zagen we in België nooit nog zo een sterke aanvaller. Hij was zo’n natuurtalent dat zelfs een versterkte verdediging geen vat op hem had. Zijn inzet en temperament zorgden ervoor dat hij nooit voor de gemakkelijkste weg koos.”

– Léon Semmeling

Roger, het schitterende enfant terrible

« De laatste van de avond is bij mij, het is de sluitingsdag van mijn café. »

« Met plezier, Roger. » Terry Dempsey en ik verlaten het restaurant l’Asti, rue de la Madeline, en volgen de grootste aanvaller aller tijden voor de Rouches, en misschien zelfs voor gans België. Eens aangekomen bij het café Centre-avant, Boulevard de la Constitution, opent Roger de jukebox, en kiest een twaalftal liedjes uit. Tot onze grootste verrassing van, gaan we twaalf keer Blue Eyes van Elton John beluisteren. Ontroerend. Roger, achter zijn toog, Terry en ik veranderen de wereld voor de honderdste keer die avond. En wanneer drie idealisten dat onderwerp aansnijden is het einde van de avond nog niet in zicht.

Die laatste dag van september 1982 stonden Terry en ik geen moment stil bij het feit dat dit wel eens ons laatste gesprek zou kunnen zijn met onze vriend Roger. Hij daarentegen had wellicht zijn afscheid al lang gepland. Op 3 oktober zou de ganse familie van Standardfans dan ook met een kater van jewelste wakker worden. Roger Claessen was niet meer. Onbegrip. Ongeloof. En vooral veel triestheid. Triest wegens het afscheid van de speler die vandaag nog steeds de façade van tribune 1 opfleurt, en die voor de oudere generatie die hem wekelijks aan het werk zag, voor eeuwig een echt icoon zal blijven.

Zijn veelvuldig voorkomende escapades werden door het Luikse volk steeds met de mantel der liefde bedekt. Zoals Tchantchès, was ook Roger heel gevat, dwarsligger bij uitstek, van bij geboorte opstandig, maar steeds bereid om zich in te zetten voor het goede doel. De Luikenaars aanbaden hem, voor zijn sportieve talenten, maar meer nog omdat ze zich herkenden in Roger. Met dat verschil dat zij niet altijd de daad bij het woord voegden. Alhoewel Roger en ik geregeld een stapje in de wereld zetten, zelfs op de vooravond van een wedstrijd van de Rouches, kent niemand hem zo intiem als journalist en vriend Christian Hubert.

Recent herlas ik de biografie, volgespekt met anekdotes, die de journalist van La Dernière Heure / Les Sport had gewijd aan zijn vriend Roger, en waar hij zijn genegenheid niet onder tafels of stoelen stak. Laten we even stilstaan bij enkele opmerkelijke passages in dat boek.

Op het einde van het boek vertelt Roger, die heel wat weg heeft van James Dean, ronduit over zichzelf. « Ik ben een geval apart, opstandig, maar geen rebel. », zegt hij. « Opstandig omdat ik opkom tegen onrecht in onze maatschappij, maar geen rebel omdat ik niet de mentaliteit heb van een militant. Het klopt dat ik nog enkele jaren had kunnen toevoegen aan mijn actieve spelerscarrière indien ik dat gewild had. Maar dat zou betekenen dat ik mijn persoonlijkheid had moeten verloochenen. Ik heb nooit de noodzaak gevoeld om voor het geld te leven zoals zovelen dat doen, onder het mom om hun toekomst veilig te stellen. Want zoals mijn vriend en echte poëet, Jacques Brel, het mooi verwoordde, die geruststelling is een vorm van middelmatigheid van de geest. »

Op het veld was Roger de meest genereuze en spectaculaire speler van zijn generatie. Misschien wel in de geschiedenis van de Rouches want vijftig jaar later werd hij nog steeds niet vervangen in de ploeg en zeker niet in de harten van zijn fans. Erwin Kostedde was wellicht de n° 9 die er het dichtst bij kwam. Maar ondanks zijn 59 doelpunten in 67 wedstrijden, ga je het gat niet dichtfietsen met Roger op een viertal seizoenen.

Het is wel duidelijk dat het CV van Claessen zijn talent niet echt weerspiegelt. Twee titels, drie bekers, waarvan eentje met Beerschot, en vice-kampioen met Alemannia Aachen. Niet echt indrukwekkend, maar hij was er gelukkig mee. Zijn mooiste wapenfeit is dat hij nog steeds Europees topschutter is voor de Rouches met zijn 22 doelpunten. We nemen weinig risico te stellen dat dit nooit geëvenaard zal worden.

Roger verliet ons dus uiteindelijk op amper 41-jarige leeftijd. Zelfmoord zoals sommigen het opperden? Het blijft een mysterie, maar er is één zekerheid: hij vernietigde zichzelf. Op de vraag of hij nog titularis zou zijn in het huidige voetbal, antwoordt Christian Hubert zonder enige twijfel in zijn stem: « Ja. Door zijn manier van spelen. Neen, wegens zijn levensstijl. » Naast zijn enorme spelerskwaliteiten, verklaart de populariteit van de jongen uit Warsage zich het best door een laatste anekdote : « Na de wedstrijd ga ik enkele pintjes drinken met de supporters. Mijn doelpunten becommentariëren aan de fans die één en al oor waren gaf me dezelfde voldoening als het scoren ervan. Ik snap dan ook niet dat de huidige profspelers (nvdr. 1982) het stadion verlaten zonder hun fans een blik te gunnen. Net zoals een arbeider de fabriek verlaat. »

Een bevestiging die vandaag nog meer actueel is dan 36 jaar geleden.

(© Claude Henrot, september 2018)

Geboorte: 27 september 1949, te Warsage
Overlijden:
3 oktober 1982, te Luik
Nationaliteit:
 België
Positie: Aanvaller
Aangesloten bij Standard: 26 juli 1956 – 30 juni 1968
Trofeeën met Standard:
2x Kampioen van België (1961, 1963), 2x Beker van België (1966, 1967)
Internationale selecties / doelpunten: 17 / 7

 

Carrière

Jeugdopleiding

1954 – 1956
1956 – 1958

R.E.S. Dalhemoise (128)
Royal Standard Club Liégeois (16)

A-kern

1958 – 1968
1968 – 1970
1970 – 1972
1972 – 1974
1974 – 1977
1977 – 1978
1978 – 1981

Royal Standard Club Liégeois (16)
T.S.V. Alemannia Aachen (DEU)
K. Beerschot V.A.V. (13)
R. Crossing Club de Schaerbeek (55)
R.J.S. Bas-Oha (1654)
R.F.C. 1924 Saint-Vith (1728)
R. Queue-du-Bois F.C. (378)

Statistieken

Wedstrijden

Belgisch kampioenschap
Beker van België
Ligabeker
Europees

178
20
N/A
29

Doelpunten

Belgisch kampioenschap
Beker van België
Ligabeker
Europees

122
16
N/A
22