Over ons

Een passie voor de club

Welkom bij “The Hall of Fame” van Royal Standard de Liège.

Onze roemrijke club heeft de voorbije 120 jaar kunnen rekenen op een indrukwekkende lijst van uitzonderlijke talenten, zowel op als naast het veld. De combinatie van talent en de typische Luikse mentaliteit hebben tot grootse prestaties geleid. Denken we maar aan de 10 kampioenstitels en 8 bekerwinsten. Maar ook liefst 8 Gouden Schoenen. En tenslotte een fantastische reputatie over gans Europa.  Om dat verleden, die identiteit en dat patrimonium niet verloren te laten gaan, willen we via deze weg onze kleine bijdrage leveren om de magie van Standard van generatie op generatie te kunnen doorgeven.

Een selectie van voetballers, trainers of bestuurslui is per definitie subjectief. Ook wij vormen daar geen uitzondering op. Niettemin hebben we getracht voor ons project de combinatie op te zoeken van zowel puur statistische gegevens (bvb. aantal wedstrijden) als de impact op de club, op zijn supporters en het voetbal in het algemeen. Belangrijk te noteren is dat deze selectie niet leidt tot een Ploeg van de Eeuw. Het objectief is om de spelers, trainers of bestuurders in de bloemetjes te zetten. Alsook de nieuwe generaties kennis te laten maken met de idolen uit het verleden, spelers die hun carrière wijdden aan Standard. Daarom ook trouwens dat huidige spelers niet in aanmerking komen om toegevoegd te worden tijdens hun actieve carrière.

Hoe gaan we tewerk?

Het selectiecomité achter dit project bestaat uit Marc Coudijzer (Historicus Standard, en bezieler van dit initiatief), Philippe Gerday (journalist Sudpresse), Claude Henrot (Historicus Belgisch voetbal) en Christian Raspiller (journalist Sudpresse). Deze combinatie zorgt ervoor dat zowat alle wedstrijden persoonlijk bekeken werden door ten minste één van hen, en dit vanaf 1950 tot op de dag van vandaag. Enkele foto’s verkregen we via Dom Glair. Programmatie en design van de site zijn van de hand van Hans Kelchtermans. Didier Bertrand zorgt ervoor dat de Franstalige teksten tiptop in orde zijn. En qua statistische ondersteuning kunnen we altijd rekenen op de inzichten van Foot 100 (www.foot100.be), dé Belgische organisatie van voetbalhistorici.

Elke zes maanden voegen we 3 nieuwe persoonlijkheden toe, en daarbij hebben we oog voor zowel spelers, trainers als bestuurlui; van de vooroorlogse periode tot het profvoetbal; tussen Belgen en buitenlandse spelers. Ook andere momenten uit de geschiedenis worden de komende maanden en jaren toegevoegd. Volg ons zeker op sociale media om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Veel leesplezier, en Allons Les Rouches!

 

PS. Sinds de jaren 30 bracht Standard verschillende publicaties uit, gaande van Standard Sport over Standard Magazine tot Le Journal du Standard. Als archivaris en historicus zou ik graag een volledig inventaris maken zodat we een compleet beeld kunnen schetsen, en wie weet, zelfs de ganse collectie terug kunnen samenstellen. Heb je (gegevens over) oude krantjes, magazines of originele foto’s, laat het dan weten en neem contact met ons op. Alvast bedankt!